Pressemeddelelse, 5/9-2014
”Bliv alvorligt skadet og tab en fjerdedel af din løn”, sådan lyder indledningen på en artikel i dagens Jyllands-Posten, der sætter fokus på urimelige klausuler i kontrakter skrevet med nye nøglespillere i BSV, heriblandt Søren Rasmussen, Stefan Hundstrup, Michael V. Knudsen og Klaus Thomsen.
Ifølge klausulerne skulle spillerne gå 25 % ned i løn i tilfælde af en langvarig skade. I lørdagens kamp var uheldet ude for Klaus Thomsen, hvor han rev korsbåndet over, og dermed er han ude i op til et år. Havde Håndbold Spiller Foreningen ikke fået nys om disse klausuler før sommerferien, havde Klaus Thomsen nu stået til at miste ¼ af sin løn i en stor del af sin skadesperiode.
Da Håndbold Spiller Foreningen fik kendskab til disse klausuler, var kontrakterne allerede underskrevet, men gennem en fin dialog med BSV blev klausulerne fjernet fra kontrakterne, da disse, ifølge Håndbold Spiller Foreningen, både var både problemfyldte og uetiske.
Agenternes rolle
At disse klausuler nu er kommet for dagens lys, sætter yderligere et fokus på agenternes rolle i kontraktforhandlingerne. Håndbold Spiller Foreningen mener derfor, at artiklen bør give anledning til at man som spiller, overvejer hvorvidt ens agent varetager ens interesser 100 % i forhandlingerne. Stil dig derfor spørgsmålet om din agent vil acceptere lønnedgang på 25 % på vegne af dig, som det var tilfældet i denne sag, og i samme åndedrag overvej hvordan din privatøkonomi vil se ud, hvis du bliver tvunget til at miste ¼ af din løn, fordi du er blevet skadet i kamp for din klub.
Ud over det økonomiske spørgsmål rejser det også en anden problematik, nemlig hvilken indflydelse sådanne klausuler vil have af betydning for spilleres indsats på banen. Et aspekt Michael V. Knudsen, der var en af de spillere, der havde de omtalte klausuler i sin kontrakt, udtaler sig om i Jyllands-Postens artikel: "Jeg ville slet ikke kunne leve med, hvis en holdkammerat havde en sådan klausul, og jeg kom i tvivl om, hvorvidt han ofrede alt for holdet. Det ville være sund fornuft, at man trækker sig i situationer, hvor man risikerer en skade og dermed et løntab".
Et ubesvaret spørgsmål i denne sag er imidlertid om agenten, der har godkendt disse klausuler, vil gå tilsvarende ned i honorar, når den spiller han repræsenterer, bliver langtidsskadet? Eller er agenten allerede blevet betalt up-front ved underskriftstidspunktet, og er derfor risikofri i modsætning til klienten?
Artiklen, der er en betalingsartikel hos Jyllands-Posten, kan findes og købes her.
For yderligere kommentarer kontakt direktør Michael Sahl Hansen på 40187510.