PORTRÆT - MATHILDE NEESGAARD

Hun har tidligere spillet i klubberne FC Midtjylland, Ringkøbing Håndbold,
TTH Holstebro og Aarhus United. Den nuværende Rapid Bucuresti spiller, Mathilde Neesgaard, er netop udtaget til håndboldkvindernes bruttotrup til VM på hjemmebane i december. Hun er samtidig suppleant i Håndbold Spiller Foreningens bestyrelse. 

Mathilde er uddannet fysioterapeut, og har en kandidatgrad i Konkurrence- og Eliteidræt. I sommers skiftede hun efter fire år i Aarhus United, til Rumænien og Handball Rapid Bucuresti, hvor tidligere profil i den danske Kvindeliga Estavana Polman også spiller.  

Ved siden af livet som professionel håndboldspiller startede Mathilde i sommeren 2022 egen virksomhed med fokus på sportspsykologi.  
 

Fortæl om dit arbejde som Sport psykologisk konsulent 

”Det handler i bund og grund om, at jeg under min kandidatuddannelse fik øjnene op for nogle ting, som jeg synes var en mangelvare, da jeg selv var ung. At udvikle sig mentalt lige så vel som at man udvikler sig fysisk, teknisk og taktisk, så har der været alt for lidt fokus på at arbejde med det mentale område. Alt for mange gange har jeg hørt at en spiller har det fysiske og det tekniske niveau, men mentalt har de ikke det der skal til, og derfor bliver de ikke bedre. Det synes jeg har været en rigtig stor misforståelse, og i bund og grund en kæmpe skam at man er blevet bildt ind, at det mentale er et standpunkt man ikke kan udvikle. Så derfor arbejdede jeg sidste sæson primært med unge spillere, både i håndbold og andre sportsgrene, med at have fokus på at udvikle sig mentalt.”  
 

Er du kommet godt i gang i Rapid Bucuresti? Hvad er den største forskel på Danmark og Rumænien? 

 Ja. Det tager altid tid at falde ind i spillet og blive en del af et nyt hold, og en anden måde at spille håndbold på. Nu har jeg været fire år samme sted, hvor man har gjort tingene på én måde, og så skal jeg lige pludselig gøre de samme ting på en helt anden måde. Men pigerne er virkelig søde, og overordnet er jeg faldet rigtig godt til både på og udenfor banen. 

Den største forskel synes jeg er sproget. Selvom alle kan tale engelsk, så skaber det udfordringer, når man på et splitsekund skal forstå, hvad det er en medspiller mener, når hun siger noget under kampene, og tingene skal gå hurtigt. Ellers er det også udfordrende at spille en helt anden håndboldfilosofi. Det er bare anderledes, når man skal forholde sig til nogle andre ting, end man er vant til, og man samtidig skal finde en timing sammen med sine medspillere, som er vant til andre løbebaner og en anden måde at spille på.”  
 

Hvad glæder du dig mest til i denne sæson? 

Jeg tror hele oplevelsen af at være en del af en Champions League klub, få nogle rejsedage og spille en masse fede kampe. Det har allerede været udfordrende både fysisk og mentalt, men det var også det jeg havde glædet mig til at opleve.” 
 

Hvem så du op til af håndboldspillere som barn? 

”Med fare for at lyde gammel nu, så Kjersti Grini. Jeg var kæmpe Ikast-Bording fan da jeg var barn, og drømte om at skulle være klublegende i klubben ligesom Tonje Kjærgaard. Jeg så generelt meget op til alle spillerne i Ikast-Bording, men Kjersti Grini og Kristine Andersen synes jeg var rigtig seje.”  
 

Hvad er det største der er sket i din håndboldkarriere?  

At få debut på landsholdet i en fyldt Royal Arena – det kan næsten ikke blive større. Det var et rigtig stort øjeblik, og noget jeg havde drømt om siden at jeg var en lille pige.” 
 

Hvorfor er Håndbold Spiller Foreningen vigtig for elitehåndboldspillere? 

Jeg synes, at det er enormt vigtigt at have nogen at spare med, som er på spillernes side. Det at have nogen som varetager vores interesser, hjælper med udvikling af sporten, uddannelse, hjælp til kontrakter osv. Håndbold Spiller Foreningen giver et talerør som er så vigtigt for os som spillere. Det er vigtigt at kunne have en fortrolighed med nogen som er eksperter på området, så hvis man har emner som skaber tvivl, usikkerhed eller ustabilitet personligt, så er det ekstremt vigtigt at have nogen som man kan spare med. Det kan både være håndboldmæssigt, men det kan også være livet udenfor banen, f.eks. at få studie til at hænge sammen med træning. Jeg har selv personligt engang læst Kemi op til B-niveau, hvor 4player hjalp mig med at skabe rammerne. Så på mange måder skaber HSF nogle muligheder for os som spillere, som ellers ikke er muligt.”  
 

Hvorfor valgte du at blive en del af Håndbold Spiller Foreningens bestyrelse som suppleant? 

Det gjorde jeg, fordi jeg også gerne vil være med til at skabe det talerør for spillere til Håndbold Spiller Foreningen, som jeg personligt selv har været enormt glad for. Jeg vil gerne være med til at trække håndbold i en positiv retning, og jeg tror på at vi som bestyrelsesmedlemmer har erfaring nok til at forstå og videreformidle hvad der sker ude i klubberne, og være det talerør.”  
 

Hvilke mærkesager betyder mest for dig i dit arbejde i bestyrelsen? Hvad vil du gerne kæmpe for? 

”Den mentale sundhed. Det at kunne udvikle sig personligt. Jeg synes, at det er et enormt godt samarbejde der er kommet med 4player, og jeg har selv haft stor glæde af Håndbold Spiller Foreningen gennem hele min karriere ift. sparring. At have styr på det mentale er så vigtig for at få håndboldspillere som trives, og når vi har det, så har vi også håndboldspillere der præsterer.”