Med hjælp fra HSF fik Malene Dalgaard erstatning efter sin hjernerystelse

Af: Malene Dalgaard og Rasmus Boysen.

I 2013 pådrog Malene Dalgaard sig en livsændrende skade, da hun fik en alvorlig hjernerystelse. Den tidligere landsholds- og daværende Ringkøbing Håndbold spiller Malene Dalgaards hjernerystelse endte med at få store konsekvenser for Malenes håndboldkarriere og almindelige liv. Samtidig startede kampen med at få godkendt skaden som en arbejdsskade og få anerkendt erstatning i forhold til de gener, som den hurtige fløjspiller havde fået som en direkte konsekvens af uheldet på håndboldbanen.  

Spillernyt har bedt Malene Dalgaard om selv at sætte ord på forløbet, fra da skaden skete, og frem til sagen blev afsluttet hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, det der tidligere hed Arbejdsskadesstyrelsen. 

- I oktober 2013 fik jeg en hjernerystelse. Jeg var til træning i min daværende klub, Ringkøbing Håndbold. I en kontraøvelse kom der en bold på tværs af min løbebane og ramte mig direkte i højre tinding. Umiddelbart vurderede jeg, at uheldet ikke virkede så slemt. Men om natten vågnede jeg op med kraftig kvalme, lyd- og lysfølsomhed og en slem, trykkende hovedpine. Da jeg tidligere har oplevet to mindre hjernerystelser, kendte jeg symptomerne og også forholdsreglerne: Mørkt, lydtæt rum og masser af søvn. Det første døgn sov jeg 17 timer. 

- I de følgende uger viste det sig desværre, at generne fra hjernerystelsen ikke aftog på samme måde som de foregående gange. Jeg blev sygemeldt på ubestemt tid fra min klub. Derudover satte jeg mit kandidatstudie i idræt på pause. Konsekvensen blev også, at jeg 10 måneder efter skaden måtte stoppe min professionelle håndboldkarriere. Herefter begyndte en lang og sej kamp for at komme tilbage til et normalt hverdagsliv. Et forløb, som går fremad, men som stadig er i gang her mere end tre år efter skaden skete.  

- Sideløbende med min genoptræning begyndte hele forsikringsforløbet. Min klub anmeldte naturligvis min skade til Arbejdsskadestyrelsen. Da jeg ved de to foregående hjernerystelser kom relativt hurtigt tilbage til håndboldbanen (6-8 uger), og ingen efterfølgende gener havde, tænkte jeg, at anmeldelsen ikke ville blive aktuel på lang sigt. Jeg forventede jo snart at være håndboldklar igen. Men som alle andre skader skulle den naturligvis anmeldes. 

- I de følgende måneder gennemgik jeg diverse funktionstest og neurologiske udredninger i sundhedssystemet på baggrund af anmeldelsen. Sagen trak ud, og det blev sværere og sværere at følge med og overskue. Dels var det for mig en ukendt verden med regler og paragraffer. Dels var det mere end svært at overskue, når man netop som ved en hjernerystelse er ramt af både fysiske og kognitive gener som hovedpine, kvalme, koncentrationsbesvær og derfor også kun yderst begrænset gør brug af computer eller foran en skærm.

- Jeg ringede derfor til Håndbold Spiller Foreningen for at få hjælp og assistance. Det var den bedste beslutning, jeg længe havde taget.

- Med det samme overtog Håndbold Spiller Foreningens juraafdeling sagen for mig. De informerede mig, når der var nyt i sagen eller når der skulle afgives yderligere oplysninger. Hvis jeg indimellem blev utålmodig eller frustreret over, hvad status var på min sag, var hjælpen blot et opkald væk. Det gav en ro i maven og ikke mindst tid og overskud til at jeg kunne koncentrere mig om genoptræningsforløbet – og i det hele taget bare at klare hverdagen med de massive hovedgener, som påvirkede mig i døgnets 24 timer. 

- Håndbold Spiller Foreningen førte min sag til dørs og også den efterfølgende anke i Ankestyrelsen. Et forløb, som jeg selv hverken ville have haft energi eller kompetence til at have fuldført. Jeg er meget tilfreds med såvel forløbet som med udfaldet i sagen. 
Jeg har undervejs fået flere henvendelser fra velmenende folk, som havde gode råd til sagsgangen eller anbefalinger af juridiske forbindelser, som måske kunne hjælpe mig. Men jeg har ikke tvivlet ét sekund på, at jeg var i de rette hænder hos Håndbold Spiller Foreningen. Jeg vil derfor til enhver tid anbefale andre at gøre brug af Håndbold Spiller Foreningen i forbindelse med skadessager.

Malenes sag er netop blevet foreløbigt afsluttet hos både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring samt Ankestyrelsen. I sidste ende opnåede Malene anerkendelse af hendes skade samt erstatning for de lidelser, hun fysisk har i dag som følge af skaden. Herudover har Malene fået tilkendt erstatning for tab af erhvervsevne, da hun på grund af hjernerystelsen ikke har været i stand til at studere på fuldtid, og derfor ikke kunnet færdiggøre sin uddannelse på den normerede tid. 

Hvis du også har brug for assistance og rådgivning i forbindelse med en arbejdsskade, så tøv ikke med at kontakte os på: kontakt@haandboldspiller.dk eller på telefon 33 12 11 18. Vores juraafdeling har stor ekspertise og erfaring med at hjælpe med den slags sager.